Een ontspannen en uitgebalanaceerd lichaam met Chi Neng Qigong

Chi Neng Qigong

Chi Neng Qigong(spreek je uit als: tsjiekong) is voor iedereen! Mannen en vrouwen van alle leeftijden kunnen Chi Neng Qigong beoefenen.

Stress, te weinig beweging, een hoge werkdruk, ongezonde voeding of lang in dezelfde lichaamshouding zijn grote energieverbruikers van ons lichaam.

Als je hier langdurig last van hebt en er geen aandacht aan besteed, kunnen blokkades ontstaan in de energiestroom van ons lichaam en kunnen allerlei lichamelijke of geestelijke klachten ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan nek of schouder problemen, slecht slapen, ‘vol in je hoofd’ of andere ‘vage’ lichamelijke ongemakken.

Chi Neng Qigong zorgt er voor dat energie goed door ons lichaam kan stromen en kan blokkades in je lichaam voorkomen of opheffen. Kortom deze eeuwenoude Chinese bewegingsmethode reorganiseert de complete energiehuishouding van je hele lichaam.

Chi Neng Qigong bestaat uit eenvoudige oefeningen waarbij je met rustige, soepele bewegingen je lichaam losmaakt en ontspant en je gedachten tot rust brengt.

Wat is Zhineng Qigong dan precies?

Qigong is energietraining. Het werd in een periode van vier duizend jaar ontwikkeld in China voor de bevordering van lichamelijke en geestelijke gezondheid. Chi Neng Qigong is ontwikkeld door Dr. Pang Ming, een arts geschoold in westerse en oosterse geneeskunde en een grootmeester in verschillende vormen van qigong en Taiji. Hij richtte een ziekenhuis op zonder gebruik van medicijnen, waar vele mensen zichzelf door het beoefenen van deze oefeningen genazen. De oefeningen zijn eenvoudig en kunnen makkelijk geleerd worden.

Wat levert Zhineng Qigong je op?

Chi Neng Qigong is een soort vorm van meditatie in beweging. Je maakt openende en sluitende bewegingen en je richt je aandacht daarbij afwisselend ver buiten en in je lichaam. Daardoor voed je je lichaam en hersenen met levensenergie (chi) uit de natuur en wordt je gezond en vitaal. Door de afwisseling van inspanning en ontspanning wordt je lichaam soepel, harmonieus en sterk en je lichaamshouding corrigeert zichzelf. Je leert ook je aandacht te richten en je lichaam wordt een ruimte waarin je gedachten, emoties en gevoelens vrijer kunt ervaren. Daardoor kun je meer eigen richting geven aan je leven. Je wordt robuuster en je emoties zijn meer in balans. Als je deze oefeningen met volle aandacht doet ben je verbonden met jezelf en de natuur en ervaar je vrede en ontspanning.

Je leert je lichaam van binnen te ervaren en daardoor verbindt je cortex, je buitenste hersenschil, zich met je lichaam (de lichaam-geest verbinding) hierdoor integreert je hele systeem en kun je mentale controle meer loslaten. Je houvast verlegt zich van je hoofd richting je lichaam.

Het beoefenen van milde aandacht bevordert het mild omgaan met jezelf en hierdoor wordt je veel effectiever. Bij langere beoefening van Chi Neng Qigong groeit je bewustzijn en krijg je meer van jezelf in handen.

Chi Neng Qigong is een vorm om weer in contact te komen met je lichaam, om een reis naar binnen te maken en je opnieuw te verbinden met de natuur. Je kunt dan meer leven vanuit verbinding en het geheel van jezelf.

Voor het begin van de oefeningen formuleer je een intentie om de scheppende levensenergie richting te geven en daarmee geef je actief richting aan je eigen leven.

De herkomst van Chi Neng Qigong

Chi Neng Qigong is in Europa een beschermde naam voor Zhineng Qigong, een Chinese bewegingsleer ontwikkeld door Dr. Pang Ming. De geschiedenis van qigong in China kent een zeer lange ontwikkeling en gaat wel zo’n vier duizend jaar terug. Dr. Pang Ming bouwde voort op deze kennis.

Dr. Pang Ming studeerde westerse en traditionele Chinese geneeskunde en hij beoefende al vanaf zijn zesde jaar vele vormen van qigong en zogenoemde martial arts. In de jaren 70 ontwikkelde hij deze nieuwe vorm van qigong, waarbij hij de meest effectieve bewegingen van de vele door hem bekende vormen selecteerde en nieuwe bewegingen toevoegde. De oefeningen werden in het door hem opgerichte medicijnloze ziekenhuis wetenschappelijk onderzocht. Op basis van de resultaten werden toen de oefeningen zo ver mogelijk verbeterd. Het resultaat is een vorm van qigong die door de Chinese overheid in 1998 is erkend als de meest effectief.

De oefeningen zijn gebaseerd op de Hunyuan eenheidstheorie, de theoretische basis die tezamen met de oefeningen door Dr. Pang Ming ontwikkeld werd. De naam Zhineng is een samenstelling van de karakters ‘zhi’, dit staat voor wijsheid en intelligentie, ‘neng’ staat voor mentaal en fysiek vermogen of competentie en drukt daarmee het doel van Zhineng Qigong uit, het openen van menselijke wijsheid en het versterken van menselijke vermogens.

Patricia van Walstijn introduceerde Zhineng Qigong in 1999 onder de beschermde naam Chi Neng Qigong in Nederland. Chi Neng Qigong staat voor ‘chi potentieel qigong’.

Patricia van Walstijn leidt het Chi Neng Qigong instituut. De doelstelling van het instituut is om Chi Neng Qigong te verspreiden en daarbij zo trouw mogelijk te blijven aan het gedachtegoed en oefeningen zoals oorspronkelijke gedoceerd door Dr. Pang Ming. Het instituut bewaakt de kwaliteit van de door haar opgeleide instructeurs.

 


Sources :

dichtbij.nl: http://www.dichtbij.nl/noordkop/lifestyle/zorg-en-welzijn/artikel/2774550/een-ontspannen-soepel-en-sterk-lichaam-met-zhineng-qigong.aspx
chinengschool.nl: http://www.chinengschool.nl
Foto bron: http://salonminimassage.mysites.nl/

Geef een reactie

Connect with Facebook

Close
Please support the site
Het laatste Nieuws en de beste Tips snel en makkelijk lezen? Volg ons op Twitter, Facebook of Google+

Twitter

Facebook

Google+