Wat te doen bij een Teek – Week van de Teek

teek

Week van de Teek

De Week van de Teek wordt jaarlijks in het vroege voorjaar georganiseerd door een
omvangrijke groep landelijke samenwerkende organisaties , met als doel de aandacht te vestigen op
de aanwezigheid van teken in de natuur, eigen tuin en leefomgeving.

Dit jaar is de Week van de teek van 15 t/m 21 april.

Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kán u ziek maken als de teek lang op uw huid zit. Geef de teek dus geen kans.
Een tekencontrole na een uitstapje in de natuur is een kleine moeite. Heeft een teek u toch te pakken, dan kunt u hem eenvoudig zelf verwijderen.

Wat is een teek? 

Teken(Ixodida) vormen een orde van geleedpotige parasieten die behoren tot de klasse der spinachtigen.
Samen met de mijten vormen zij de onderklasse der Acarina.(spinachtigen) Teken zijn nauw verwant aan de mijten, maar de precieze relatie is niet duidelijk.

Teken leven van bloed van gewervelde dieren: ze bijten zich vast in de huid en laten zich na een bloedmaaltijd, die enige uren tot dagen duurt, weer vallen.
Teken kunnen verschillende ziekten overbrengen, ze worden daarom een vector (een organisme dat ziekten of parasieten kan overbrengen naar mens, dier en plant.) genoemd.
Na de steekmuggen zijn teken de belangrijkste verspreiders van pathogenen. (een ziekteverwekker van biologische oorsprong.)

Tekenbeten zijn meestal niet pijnlijk en worden vaak alleen opgemerkt doordat men de teek in de huid ziet zitten.
Het dier waarop de teek leeft, wordt Gastheer genoemd. Bekende gastheren van teken zijn Vogels, Reptielen en verschillende Zoogdieren.
De bekendste Europese teek, die tevens een overbrenger is van de Lymeziekte en van de Frühsommer-Meningoenzephalitis, is de Schapenteek.

 

ziekte van lyme

Kan ik ziek worden van een tekenbeet?

Ja je kunt ziek worden van een tekenbeet, sommige teken zijn besmet met bacteriën.
Ze kunnen dan ziekten overdragen, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme of de ziekte FSME die met name in Oost-Europa voorkomt.
Als de teek korter dan 24 uur op de huid zit, is de kans dat u besmet wordt met een bacterie nog klein.
Voorwaarde is echter wel, dat de teek dan op de juiste manier verwijderd wordt.

 

Hoe moet je een teek verwijderen?

U kunt de teek het best met een spits pincet (of een speciaal tekenpincet) zo dicht mogelijk op uw huid vastpakken. Trek de teek voorzichtig uit de huid. Als het snuitje van de teek hierbij afbreekt en in de huid achterblijft is dat niet erg. Het resterende stukje komt er vanzelf weer uit. Zorg er echter wel voor dat de teek op geen enkele manier het opgezogen bloed terug kan spuwen. Wanneer het eerder opgezogen bloed namelijk terug in uw bloedbaan komt, kunt u alsnog geïnfecteerd raken. Dan wel door uw eigen bloed dat in de teek gezeten heeft, dan wel door het bloed van een andere persoon, dat nog in de teek aanwezig was. Het terug spuwen van het bloed kunt u voorkomen door vooral niet in het lijfje van de teek te knijpen wanneer u de teek verwijderd. Ook mag u de teek niet met alcohol, olie of andere middelen bewerken of verdoven, de teek kan hiervan schrikken en als reactie daarop het bloed alsnog terug spuwen.

 

teek verwijderen

 

Wilt u weten waar de teken het meeste voorkomen? kijk dan op teekalarm.nl

 

Teken komen in principe in heel Nederland voor. Ze bevinden zich in hoog gras, struikgewas, het bos of duingebieden. De hoeveelheid teken verschild per gebied. De mate waarin teken voorkomen in de verschillende gebieden van ons land, hebben zij voor u in kaart gebracht.
Brengt u een bezoek aan een natuurgebied of bosrijke omgeving in de rood en oranje gemarkeerde gebieden, wees dan alert. Bescherm u tegen teken, maar zorg ook voor een nauwkeurige controle bij thuiskomst.

Brengt u een bezoek aan een natuurgebied of bosrijke omgeving in de geel en groen gemarkeerde gebieden, wees ook dan alert en voorbereid op teken. De kans dat u te maken krijgt met teken is in deze gebieden echter wat kleiner.

 

 

Geef een reactie

Connect with Facebook

Close
Please support the site
Het laatste Nieuws en de beste Tips snel en makkelijk lezen? Volg ons op Twitter, Facebook of Google+

Twitter

Facebook

Google+